La începutul acestui an, guvernele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat au lansat împreună Anul de acțiune privind o nutriție favorabilă creșterii. Acest an de acțiune reprezintă o ocazie istorică de a transforma felul de abordare a angajamentului global privind eliminarea malnutriției în rândul copiilor.
Alăptarea este esențială pentru realizarea acestui angajament.
Inițierea alăptării în prima oră de la naștere, urmată de alăptarea exclusivă timp de șase luni și de continuarea alăptării până la vârsta de doi ani sau chiar mai mult oferă o puternică apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție infantilă, inclusiv a subponderabilității și a obezității. Alăptarea acționează de asemenea ca un prim vaccin pentru bebeluși, protejându-i împotriva a numeroase boli comune ale copilăriei.
Deși rata de alăptare a înregistrat progrese în ultimele patru decenii, observându-se o creștere de 50% a prevalenței alăptării exclusive la nivel mondial, pandemia de COVID-19 arată cât de fragile sunt aceste progrese.
În numeroase țări, pandemia a provocat perturbări semnificative la nivelul serviciilor de sprijin pentru alăptare, sporind totodată riscul de nesiguranță alimentară și de malnutriție. Mai multe state au raportat amplificarea acestor riscuri de către producători de alimente pentru bebeluși care au invocat temeri nefondate privind posibilitatea transmiterii COVID-19 prin alăptare și și-au promovat produsele ca o alternativă mai sigură la alăptare.
Săptămâna Mondială a Alăptării din acest an, cu tema „Protejarea alăptării: o responsabilitate comună”, oferă ocazia de a revizui angajamentele luate la începutul acestui an prin prioritizarea accesului mamelor și bebelușilor la un mediu favorabil alăptării. Aceasta include:
- Asigurarea faptului că guvernele, cadrele medicale și sectorul privat implementează integral Codul internațional de marketing al înlocuitorilor laptelui matern – creat cu scopul de a proteja mamele împotriva practicilor de marketing agresive ale industriei produselor alimentare pentru bebeluși.
- Asigurarea faptului că profesioniștii din domeniul medical dețin resursele și informațiile necesare pentru a oferi un sprijin eficient mamelor în vederea alăptării, inclusiv prin intermediul unor demersuri globale, precum Inițiativa Spital Prieten al Copilului și ghidul privind consilierea în alăptare.
- Asigurarea faptului că angajatorii oferă femeilor timpul și spațiul de care au nevoie acestea pentru a alăpta, inclusiv concediu parental plătit și un concediu de maternitate mai lung; spații sigure pentru alăptarea la locul de muncă; acces la servicii de bună calitate și la prețuri convenabile pentru îngrijirea copilului; beneficii universale pentru copii și salarii adecvate.
Odată cu apropierea Summitului ONU privind sistemele alimentare din septembrie și a Summitului privind o nutriție favorabilă creșterii ce va avea loc la Tokyo în decembrie, guvernele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat au oportunitatea să realizeze angajamente și investiții inteligente în vederea abordării crizei globale a malnutriției – asigurând inclusiv protejarea, promovarea și sprijinirea alăptării – prin politici, programe și acțiuni mai solide.
Nu este momentul să ne restrângem ambițiile. Este momentul să țintim mai sus. Facem tot ce ne stă în putință pentru ca Anul de acțiune privind o nutriție favorabilă creșterii să fie încununat de succes, prin asigurarea dreptului fiecărui copil la alimente nutritive, sigure și convenabile și la o nutriție adecvată din primele clipe ale vieții, începând cu alăptarea.